Pro deo advocaat

Home > Pro deo advocaat

direct offertes aanvragenEen pro deo advocaat is een advocaat die uw belangen behartigd voor een gereduceerd bedrag en dit soms zelfs gratis voor u doen. Uiteraard verdient de pro deo advocaat geld net als andere beroepsbeoefenaars. De advocaat ontvangt zijn of haar salaris in de vorm van gefinancierde rechtsbijstand.

Algemene uitleg pro deo advocaat
Niet iedereen komt in aanmerking voor een pro deo advocaat. Dit hangt vooral af van uw (huidige) inkomen. U kunt zich voorstellen dat iemand met een hoog salaris minder kans heeft om gebruik te maken van gefinancierde rechtsbijstand. Een advocaat kost veel geld, maar dankzij gefinancierde rechtsbijstand komt iedereen in aanmerking voor juridische bijstand.

Werking en kosten
Als uw vordering onder de €1.000,- ligt dan kan het zijn dat u niet in aanmerking komt voor een pro deo advocaat. In enkele gevallen is dit bedrag vastgesteld op €250,- of €500,-.

U komt in aanmerking voor een pro-deo advocaat indien uw inkomen lager is als €24.900,- per jaar. Indien u een gezin heeft, dan ligt dit bedrag wat hoger. In dat geval kunt u gebruik maken van een pro-deo advocaat indien uw inkomen lager is als €35.200,-.

Als u meer verdient dan de bovenstaande bedragen, dan komt u dus niet in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand. U zult dan een advocaat zelf moeten bekostigen.

Niet alle advcoaten of advocatenkantoren werken onder pro-deo base. U kunt deze informatie gerust toevoegen in de offerte aanvraag. De offerte aanvraag is volledig gratis voor u als aanvrager en het verplicht u tot niets. Als u een keuze heeft gemaakt, ongeacht of u onder pro-deo werkt of alles zelf bekostigd, dient u uiteraard uw paspoort/burgerservicenummer/dagvaardiging mee te nemen naar het eerste gesprek.

Waar de naam pro deo vandaan komt
Pro deo is een Latijnse uitdrukking en betekent letterlijk 'voor God'. Met deze aanduiding worden diensten bedoeld die gratis worden verricht. Deze term wordt vooral gebruikt in het vrijwilligersleven en uiteraard advocaten die mensen tegen geringe kosten bijstaan.

Meer informatiedirect offertes aanvragen

Terug naar de homepage